5 tipů, jak přežít dětské nemoci a nezbláznit se z toho

5 tipů, jak přežít dětské nemoci a nezbláznit se z toho

Sezóna rýmiček, kašlíků, teplotek a dalších „příjemností“ se rozjela naplno a nevypadá, že by chtěla přibrzdit. Pokud máte děti ve školkovém nebo mladším školním věku, tak určitě víte, že tenhle „maraton“ dětských nemocí začíná v říjnu a končí v dubnu (to v tom lepším případě :o)

Tentokrát se nám ale lehké virózky vesele vyhnuly a začali jsme hned těžším kalibrem – poctivou angínou s pořádnými horečkami. Je pravda, že syn si už pár dní stěžoval na bolesti v krku, ale já, svědomitá a uvědomělá matka, snažila jsem se problém bagatelizovat a za každou cenu ho udržet ve vzdělávacím procesu. Angína to ale nevzdala a první antibiotika se stala realitou. 

 

TIP PRVNÍ

Když už vaše dítko asi po sté opakuje, že ho bolí v krku, tak mu řekněte, ať na vás vyplázne jazyk, a pak rychle zamiřte k doktorce. Vyhnete se tak velmi nepříjemnému pocitu, že jste ta nejsurovější matka na celém světě. 

Chvála bohu, antibiotika zabrala ukázkově, angína byla zažehnána. Ale abychom se doma náhodou moc dlouho nenudili, přinesla moje dcerka ze školy nefalšovanou zadní rýmu spojenou s cca 24hodinovým pokašláváním. A syn oslabený předchozí léčbou se samozřejmě musel přidat. Když má něco jeho sestra, musí to mít samozřejmě i on.

 

TIP DRUHÝ

Sourozenecká solidarita je krásná věc. Tak neztrácejte nervy, když si vaše dětičky vymění své bacily. Uložte je před TV, zásobte knihami
a pravidelně doplňujte krabičky s kapesníčky. Ve dvou se to lépe smrká :o)
 

Asi po měsíci se naši dva miláčci (včetně mého už trochu unaveného já) zapojili do kolotoče škola – kroužky atd. a vše se zdálo být v nejlepším pořádku. Syn sice trochu pokašlával, já jsem ale ukonejšila své svědomí tím, že jsem ho omluvila na týden z tělocviku, což se ovšem ve finále ukázalo jako fatální chyba. Místo aby bruslil, seděl hodinu a půl venku u kluziště v sychravém počasí a díval se na šťastnější spolužáky, jak krouží po ledu. Následky na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat… 

 

TIP TŘETÍ

I dobrý úmysl se může obrátit proti vám (nebo vašemu zlatíčku :o). Takže až budete svému dítku psát po nemoci omluvenku, aby necvičilo, zjistěte si raději předem, jestli náhodou nejde v rámci tělocviku bruslit nebo třeba plavat do Vltavy. 

No, abych to trochu zkrátila… Byl z toho zánět průdušek jak trám, navíc s podezřením na zápal plic. K tomu vysoké teploty a samozřejmě další antibiotika. Dcera se téměř souběžně přidala s angínou (podle paní doktorky to ale nebyla ta synova, nýbrž jiná, což mě ale moc neuklidnilo) a my s mužem jsme dostali velmi nepříjemnou virózu s bolestí svalů, kloubů, s protivnou rýmou a kašlem. Zkrátka padli jsme celá rodina
a před TV na roztaženém gauči jsme skončili všichni čtyři.

 

TIP ČTVRTÝ

Nezoufejte, vždycky může být ještě hůř! :o) 

Ale znáte to, jak to bylo v té reklamě, když jsou děti nemocné, maminka si bohužel nemůže vzít dovolenou. Nadopuje se všemi možnými podpůrnými preparáty a obskakuje celou rodinu – podává antibiotika v jakoukoliv denní i noční dobu, měří teplotky, vyměňuje propocená pyžama a do toho přesvědčuje manžela, že rýma opravdu není smrtelné onemocnění. To, že navíc vaří, pracuje (jelikož je OSVČ) a snaží se udržet domácnost v jakžtakž snesitelném stavu, už jsou opravdu jen detaily.

 

TIP PÁTÝ

Maminky se nejlépe vyléčí, když se starají o svou nemocnou rodinu. Na nemoc zkrátka nemají čas :o) 

Teď už jsme zase všichni jakžtakž v pořádku a já jsem si dala závazek, že prostě budeme ZDRAVÍ! Tak nám držte palce a hlavně, nestonejte :o)

 

Vaše

Martina z Jinohrátek

5 tipů, jak přežít děstké nemoci a nezbláznit se z toho (700 × 400 px)(1)